Jak správně vybrat pečící troubu ?
Pomůžeme vám se v nabídce zorientovat a vybrat vhodnou pečicí troubu pro Váš provoz
Trouby pro pekaře a cukráře, bistra a kavárny mají manuální nebo digitální ovládání. Horkovzdušné trouby s možnosti tvorby páry tzn. zvlhčování komory pro kynutá těsta.
1. trouby Unox LINE MICRO - základní pečící horkovzdušné trouby bez přivlhčování, bez reverzu ventilátoru
2. trouby Unox SHOP PRO - nejprodávanější pece pro menší a střední gastro provozy s přivlhčením, funkcemi
3. trouby Unox BAKER TOP Mind Maps - vyžší třída pecí, jak konvektomaty ale jiný rozměr komory na plechy né na gastronádoby
Trouby na pečení gastro horkovzdušné - rovnoměrná teplota proudění vzduchu uvnitř pečící komory na každém jednotlivém plechu. Trouby gastro na pečení určené pro cukrárny, pekárny a ostatní gastro provozy rozlišujeme dle velikosti a množství plechů, ovládání digitální nebo manuální a s nebo bez přivlhčování komory při pečícím procesu.
Několik tipů pro výběr gastro pečící trouby UNOX
Velikost trouby a množství výrobků
Modely pečících troub UNOX - jejich rozdíly a vhodnost do provozu
Funkce trouby - co trouba dokáže upéct a její ovládání
Servis a opravy
1. Velikost trouby a množství výrobků
Množství pečící dávky určuje velikost plechů a množství plechů (počet zásuvů) v troubě.
Velikost plechů určuje množství výrobků které na plech umístite
Standartní rozměr gastro plechu na pečení je 600 x 400 mm
Pro menší provozy jsou trouby na menší plechy rozměru 460 x 330 mm
Počet plechů v troubě ... v malých troubách je možno obvykle volit 3 nebo 4 zásuvy na plechy. Větší trouby na podstaci nabízejí počet vsunů na plechy od 6-ti do 20 plechů
Obecně : čím větší trouba tím více upečete na jednu dávku, ale trouba je velká, rozehřívate ji celou a tím to není ekonomické. Menší trouba míň najednou upečete ale vnitřní prostor je rychle rozehřátý. Stejné platí o velikosti trouby pro umístění v kuchyní tak i o příkon elektrické přípojky. Malé trouby můžeme umístit na pracovní plochu , a však standartem doporučujeme i umístit malé trouby tak jak větší trouby na nerez podstavec , kdy trouba je pevná, stabilní. Podstavec je vybaven vsuny na odkládání pekařských a cukrářských plechů daného rozměru.
Tzn. vybíráme podle velikosti plechu a počtu plechů, kolik má být najednou v troubě popř. elektrické přípojky
2. Modely pečících pecí UNOX
Gastronomické trouby UNOX jsou čtyři modely
Jsou hlavně určené na rozpékání a základní pečení tak jak v velké domácí troubě pro drobné čajové pečivo (línecké, rohlíčky, vánoční cukroví .... ) .
Jsou to nerez pečící horkovzdušné trouby bez režimu vlhkosti
Trouby levné, bez funkcí určené pro menší nenáročné provozy
Funkce pecí Line Micro
Konvekční pečení na 80 °C až 260 °C
režim vlhkosti NE
ventilátory s reverzním chodem modely 600x400 ANO
ventilátory s reverzním chodem modely 460x330 NE
odsávání vlhkosti z pečicí komory ANO
Rovné hliníkové plechy (pouze pro modely 460x330 ) ANO
Manuální otevírání dveří shora dolů ANO
Komora pece z vysoce odolné feritické oceli s oblými rohy pro jednoduché čištění a údržbu
Osvětlení komory pece halogenovým světlem
Kontaktní dveřní spínač pouze pro modely 600x400
Bezpečnostní termostat
Trouby Unox LINE MICRO - výhody a nevýhody :
nižší pořizovací cena, pro malé provozy, velmi jednoduché ovládání, vhodná pro rozpékání a pečení čajového pečiva
obyčejná horkovzdušná trouba, žádné speciální funkce, není ideální pro větší provozy
na plechy 600x400 mm s roztečí 90 mm, na 230 V
na plechy 600x400 mm s roztečí 75 mm, na 400 V
- kvalitní profesionální trouby s širokou škálou možnosti pečení cukrářských i pekářských výrobků. Vhodné pro pečení jak čajového pečiva, korpusy na dorty tak i díky možnosti připařování těsta kde je kypřidlo, soda, kvásek, droždí pekařské výrobky housky hamburger, rohlíčky, chlebíky ...
- je řada profesionálních pecí pro menší gastro provozy, malé výrobny na přípravu cukrárenských a pekárenských výrobků a pro dopékání mražených pekárenských produktů v obchodních prostorech na 230 V, s přivlhčováním na 400 V, s přivlhčováním
- trouby s tělesem a ventilátorem vzadu jsou jednoduché na obsluhu a údržbu
- k výběru modely na plechy 600x400 mm a modely na plechy 460x330 mm pro menší provozy s malým prostorem
- počet plechů v troubě je na 4 nebo na 3 plechy
- dostupné jsou i rozdílné ovládací panely : model GO (bez přivlhčování) a modely LED, TOUCH, MASTER (s přivlhčováním).
- nejprodávanější jsou modely s ovládáním LED
Modely LED, TOUCH jsou na přípojku vody (bez odpadu). Lze objednat bez připojení na vodu s čerpadélkem čerpání vody s kanystříku.
- modely MATIC s bočním otevíráním mají automatické otevírání dveří po ukončení pečícího procesu. Tím nedochází s přepečení albo vysušení když trouba zůstané zavřená.
Trouby Unox BAKER LUX Shop Pro - výhody a nevýhody :
nejprodávaněší trouby na pečení pro menší a střední provozy, při porovnání kvality a ceny
pro menší a střední provozy , vyžší pořizovací cena oproti domácí troubě, ale provedení, kvalita a provozní funkce odpovídají ceně UNOX ELENA LED na 3 plechy 600x400 mm XEFT...
41 344,00 Kč UNOX ROSSELLA LED na 4 plechy 600x400 mm...
52 908,25 Kč
- trouby určené pro větší provozy, oproti Baker Top bez speciálních funkcí. Manuálně pootáčením nastavujeme teplotu, čas, přivlhčení a možnost polovičního výkonu. Nemá regulovatelný odtah vlhkosti proto není vhodný na sušené výrobky jako makronky, pusinky, pavlova ... i na pekařské výrobky chleba, rohlíky kde je nutný odtah vlhkosti
Tyto trouby zvládnou téměř vše při pečení. Jak klasické výrobky tak i "kynuté" těsta s výbornými výsledky.
Oproti svým menším modelům SHOP PRO jsou větší kapacitně a silnější příkonově tím zrychlují dobu a množství pečení
Jsou dva typy ovládacích panelů : model ONE nebo PLUS
Nová řada profesionálních pecí UNOX BAKERTOP MIND.Maps™ pro přípravu pekařských a cukrářských výrobků, zajišťují kompletní kontrolu pečícího procesu, procesy pečení snižující čas a náklady. Maximální výnos, bezpečnost a spolehlivost v elegantním designu.
- trouby TOP vybavení a funkce, zvládnou každé pečivo
vyžší cena
Funkce trouby určují komfort a možnosti používání.
PŘIVLHČOVÁNÍ
- Trouby s přivlhčováním jsou vhodné pro kynuté těsta ( s kypřícím práškem, s droždím) kde je zapotřebí do těsta dostat vlhkost.
Přivlhčení je vhodné i na počátku pečení kdy vlhkost přidá výrobkům na objemu (napaří se) a výrobek pak vydrží čerstvý delší dobu.
Přivlhčení má za důsledek, že výsledný výrobek je pak následně čerstvý, po povrchu křupavý, uvnitř vláčný a vydrží déle.
Důležitý je při přivlhčení také řízený odtah vlhkosti z komory.
Pečení pak probíhá následovně : na počátku nastavíme vysokou teplotu a 100% vlhkost. Tím do těsta dodáme vlhkost, výrobek získá na objemu. Pak pečeme 5-6 minut bez vlhkosti, tím se těsto propeče a na konci nastavíme odtah vlhkosti aby zůstal objem a čerstvost uvnitř ale těsto se propeklo s křupavou kůrkou
PŘIPOJENÍ NA VODU a ODPAD
- trouby BakerLux SHOP Pro
- modely s ovládaním GO jsou bez připojení na vodu
- model modely LED, TOUCH jsou na přípojku vody (bez odpadu). Za příplatek lze objednat místo pevného připojení na vodu s čerpadém vody s kanystříku.
PŘIPOJENÍ NA ELEKTŘINU
- obecně trouby na 400 V jsou vhodnější na výrobu z čerstvých potravin jelikož mají větší příkon než trouby na 230 V které jsou spíše určené na rozpékání polotovarů.
- silnější trouby na 400 V s vyžším příkonem zrychlují dobu pečení a množství vyprodukovaných výrobků
4. Následný servis a opravy
Každý výrobek se někdy pokazí popř. se poškodí a budete potřebovat následný servis.
při zakoupení zařízení na našem webu nebo prodejně - výhody a nevýhody :
při koupi zařízení přes náš e-shop nabízíme následný servis a opravy vlastními servisními techniky popř. našimi smluvními partnery v daném regionu
při koupi robotu přes různé malé neznámé internetové obchody bez servisního zázemí , které fungují pouze z kanceláře nedokážou Vám zajistit komfortní servis zboží zakoupeného u nich , kdy cenu výrobků sníží na minimum ale jejich služby zákazníkovi prodejem končí.
Dooporučujeme kupovat zařízení u zavedených firem s profesionálním servisem než u kancelářových internetových prodejem popř. prodejců bez vlastního servisu.
Doplňkové otázky při výběru vhodné pečící trouby jsou :